Zpět

LASAGNE S LILKEM, CIZRNOU, PAPRIKAMI A VLAŠSKÝMI OŘECHY

90 minut
Složité
4 porce
zelenina

Ingredience

Pečené lilkové pyré:
1 lilek
1 stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
šťáva z citronu (dle chuti)
sůl, pepř (dle chuti)
Bešamelová omáčka:
1,5 l mléka
150 g másla
120 g hladké mouky
1 malá cibule
2 bobkové listy
špetka muškátového oříšku
sůl, bílý pepř (dle chuti)
Lasagne:
Těstoviny Adriana Lasagne (dle potřeby)
3 lilky
1 plechovka uvařené cizrny
5 červených paprik
4 kousky mozzarelly
80 g parmezánu
olivový olej
Podávání:
vlašské ořechy
parmezán
Sakura Mix (bylinky)

Postup

Experimentujte a vyzkoušejte netradiční lasagne! Lilek, ořechy a cizrna vykouzlí chuť a vůni, kterou jste dosud nepoznali. Začnete přípravou pečeného lilkového pyré. Lilek upečete v rozpálené troubě na 180 °C doměkka (20–25 minut dle velikosti). Oloupete slupku a dužinu rozmixujete s česnekem, olivovým olejem a šťávou z citrónu na hladké pyré. Nakonec pyré ochutíte solí a pepřem. Pak je na řadě bešamelová omáčka. Mléko s cibulí překrojenou na půl, bobkovým listem a muškátovým oříškem přivedete k varu a ochutíte solí a pepřem. Mezitím si připravíte jíšku. Rozehřejete máslo, přidáte mouku a za stálého míchání restujete několik minut na mírném ohni. Z mléka odstraníte cibuli a bobkový list, postupně přiléváte mléko k jíšce a dobře rozšleháte metlou. Vaříte na mírném ohni do zhoustnutí. Pak už tvoříte lasagne. Lilek nakrájíte na široké plátky, naskládáte na pečicí plech, potřete olivovým olejem a pečete 20 minut při teplotě 200 °C. Papriky nakrájíte na menší kousky a upečete stejným způsobem jako lilek. Do vhodné nádoby rozetřete malé množství bešamelové omáčky, přidáte vrstvu pečené zeleniny a cizrnu, překryjete vrstvou lasagní a jako poslední vrstvu dáte plátky mozzarelly a strouhaný parmezán. Opakujete stejný proces – bešamel, zelenina, lasagne, sýr –, tak abyste měli asi 4 vrstvy. Vše zakončíte vrstvou bešamelu a pečete 30–40 minut dozlatova. Podáváte tak, že lilkové pyré rozetřete po talíři, přidáte lasagne, vlašské ořechy, strouhaný parmezán a ozdobíte bylinkami.

V receptu jsme použili